Qi Gong & Tai Chi

Qi (uitspraak: tsjie) is adem, lucht en levensenergie.

Gong (uitspraak: goeng) betekent letterlijk oefening of oefenen.

Letterlijk betekent Qi Gong dus oefenen met onze levensenergie.

 

TAI CHI CHUAN

Er bestaan binnen het tai chi verschillende stijlen, zoals de Chen-, Yang-, Wu- en Sun-stijl, waarbij de Yang-stijl voornamelijk langzaam wordt uitgevoerd en de Chen-stijl ook explosieve

momenten in zich heeft. Deze stijlen zijn vaak weer onderverdeeld in diverse substijlen van leraren die er hun eigen kennis, vaardigheid en ervaring aan toe hebben gevoegd. De langzame bewegingen, die vanuit de buik en vooral zeer ontspannen uitgevoerd worden, zijn kenmerkend voor T’ai Chi.

QI GONG

Qi Gong is een eeuwenoude bewegingsleer uit China en is er op gericht om lichaam en geest in balans te brengen. Adem, beweging en bewustzijn staan hierin centraal. Door middel van

eenvoudige en vaak vloeiende bewegingen brengen we de energie in onszelf in beweging. Door zachte aandacht en concentratie kunnen we ook energie sturen naar die delen van het lichaam die daar behoefte aan hebben. Een belangrijk principe in de Qi Gong is: “Daar waar je aandacht gaat, gaat de qi.” En dat is precies wat we met de oefeningen beogen, dat de qi vrij gaat stromen, zodat het lichaam soepel, zacht en krachtig wordt. Vanuit die zachte aandacht wordt ook de geest uitgenodigd om tot rust te komen. Zo zet je een positieve spiraal in werking. Het gaat dus niet alleen om de beweging, maar ook om het bewustzijn en helemaal in het hier en nu zijn.

TAI CHI TAO

Tai Chi Tao is ook een Chinese bewegingskunst van langzame, vloeiende en vooral ronde bewegingen, geschikt voor jong en oud, gezond of ziek. Het is gebaseerd op de principes van Yin en Yang en de vijf elementen (water, hout, vuur, aarde en metaal).